Geplant

 

Er zijn in middels over de hele wereld zaailingen van de Anne Frank kastanje geplant: in de Verenigde Staten, in Israel, op Corsica, in duitsland uiteraard ook in Nederland.

Een zaailing voor Syke,

stad in Noordduitsland

In augustus 2011 kwam de boomverzorgen van de gemeente Syke in Noordduitsland, Thomas Niebuhr, naar Nederland om een zaailing van de Anne Frank kastanje op te halen. Thomas Niebuurh had op een congres in Hamburg ervan gehoord dat de Anne Frank boom weliswaar was omgewaaaid maar nu zijn boodschap van tolerantie en humaniteit door zijn zaailingen de wereld in draagd. Met dit bericht kwam hij terug in Syke. De burgemeester van Syke was onmiddenlijk enthousiast en besloot: zo'n zaailing moet naar Syke komen! Gezien de lege kassen van gemeenten, ook in Duitsland, sponsorde deze actie uit eigen zak en   in augustus was het dan zo ver: het boompje werd gehaard door de gemeentelijke boomverzorgen, Het zal nu in een beschutte tuin zijn tijd door brengen met groeien totdat het zover is dat het groot genoeg is om met een waardige ceremonie in de stad te worden geplant. De plek is al besproken: voor het stadhuis.

 

 

 


Een zaailing voor Schiedam

April 2011: Met een stralend gezicht komt de Schiedamse CDA-wethouder Ad Hekman bij de Stichting Support Anne Frank Tree. Hij komt naar Amsterdam om persoonlijk een zaailing van de beroemde kastanje op te halen die hem wordt overhandigd door Helga Fassbinder. Op het terrein van de Plantage in zijn gemeente zal het plantje uitgroeien tot een volwassen boom. Met een certificaat garandeert de stichting Support Anne Frank Tree de echtheid van de nakomeling. Er is veel belangstelling voor de enten die van de kastanje werden gekweekt.

'Toch mooi,' zegt de wethouder, 'dat zo'n legendarische boom op die manier een stukje geschiedenis kan doorgeven aan de volgende generatie.'

Foto: Hans van den Bogaard

 

 

 

Een Zaailing voor Corsica

Renée Blom en Nino de Sonneville hebben het initiatief genomen om een zaailing van de Anne Frank boom te schenken aan de Fondation de Corse.

Het planten van een zaailing van de beroemde boom op Corsica heeft een speciale achtergrond. Gedurende de Duitse bezetting zijn door de Corsicanen op geen enkele wijze joden overgeleverd aan de bezetters - anders dan in alle andere Europese landen Ze genoten het oeroude, antieke, op Corsica steeds nog in ere gehouden gastrecht. Ter herinnering aan deze daad van verzet zal door de zanger en dichter Jean François Bernardini een Anne-Frank-boompje worden geplant in kader van een groots ceremonieel gebeurtenis in Pianellu. Deze plaats midden in de bergen van Corsica is niet per toeval gekozen. Hier staan 500 à 600 jaar oude tamme kastanjes, ooit geplant als voedselvoorziening voor de arme bergbewoners. Onderdeel van het cultureel erfgoed van Corsica. En hier ligt het link met I Muvrini en Jean-François Bernardini:

Jean-François Bernardini heeft een stichting opgericht, die tot doel heeft het steunen van projecten op het gebied van cultureel erfgoed, jongerenprojecten, milieu en in de uitwisseling van ervaringen met betrekking tot de grote uitdaging waar onze planeet voor staat.

Het programma Terranea van de Fondation de Corse behelst o.a. het het gezond maken van de eeuwenoude kastanjebomen in de vallei van Pianellu.

Kastanjebomen zijn al eeuwenlang een belangrijke voedselbron voor de Corsicanen. Het schenken van een stek van de Anne Frank boom heeft een symbolische waarde voor dit project. Renée Blom en Nino de Sonneville willen hiermee het startsein geven voor een aantal projecten op Corsica voor leerlingen in de leeftijd van Anne, die gericht zijn op antiracisme en solidariteit. 

Na het concert van I Muvrini in Amsterdam is de stek op 27-01-2009 officieel overhandigd aan Jean-François Bernardini. Zie ook

http://www.TerraCorsa.info

v.l.n.r. op de voorgrond J.F.Bernardini,  Renée Blom, Nino de Sonneville (Foto: Helga Fassbinder)